fool of love 介紹

我的相片

愚太,心臟病媽媽,六年間做了五次大手術,病歷已例入國際醫學文獻,是同類型病例當中全世界的第一個紀錄。兩次從死神手裡併命走回來,體會深厚,既然時間是賺回來的,決要快樂地過好每一天,做更有意義的事。 先後多次接受了傳媒訪問:NOW新聞、壹周刊、親子王(封面人物故事)、McDonald雜誌、經濟日報及晴報。及後,在2014年,愚太接受了醫管局及港台的邀請,將故事拍了單元劇出來,名為《醫護人生》之《生機》。
  「使命」這個詞語太浩大了,宗旨只是想將樂活態度和別人分享! 女兒YY出世後,愚太堅持不請工人,辭了任職Fashion的工作,轉職時間比較彈性的保險工作,能多留在家親自照顧女兒起居,寶寶是自己選擇生的,照顧她的任務不應假手於人,深信媽媽才是教導兒女和伴著他們成長的最佳角色。在擔任全職媽媽的日子以來,累職了一些心得,樂意和大眾分享。 除了是blogger外,愚太更是一名全職媽媽、一位理財策劃師(任職宏利)、一個CEO(創辦了Fool of Love),一個義務補習老師(陳校長免費補習天地)、一人身兼多職! 

2012年12月30日 星期日

難忘.這天:12月30日

一年裡,就只得這一天,
我夠膽去再觸動自己的心靈,
翻看這篇會使我流很多淚的文章......

已經是第三年了,

亮亮仍然緊扣在我的心裡,
我的心臟都是屬於他的,
沒有他,沒有我。

而我,

我沒有選擇天天都帶著沉重去過日子,
事情發生了,我更拿出我的堅強來,
把生命活得好好的,
不會枉費我的小天使留給我們的愛。
念兒的心會一直埋藏於心底裡。

愚生很少寫文章,

但篇篇也是催淚之作,
能掏空我的心靈。


親親我的寶貝post於愚生的blog,
http://yydaddy.blogspot.hk/2009/12/blog-post.html
那天正是2009年12月30日,
亮亮離開我們的日子。
這是他親手寫給兒子的信:


<親親我的寶貝>
從冇諗過會o係哩個情況下開始我 Blog o既第一篇文章 .
哩篇係一封給我兒子的信 ........

親愛o既乖仔 ,
其實o係您未有生命開始 , 老豆我已經幫妳改定名 , 叫做 余 亮 , 雖然改o既一刻已經預左您第時一定會比 d 同學仔改花名做 "魚糧" , 您可能會嬲老豆整古您幫改哩個名 , 但係我相信有一日您會好多謝我幫您改左個咁有意思既名 .
第一個意思係 :
"余" 係文言文 "我" o既意思 , 余 亮 即係我會發光發亮 .
第二個意思係 :
"余" 與 "瑜" 同音 , 余 亮 音 "瑜 , 亮" , 即係 周 瑜 和 諸葛 亮 .
老豆希望您習 周 瑜 同 諸葛 亮 o既所有優點於一身 , 智慧 , 文武雙全 , 溫文爾雅 , 精通音律 , 外型俊朗 ( 相傳周 瑜 美俊非凡 , 有美周郎之稱 ) .
知道您媽媽有左您的一刻已經開始好開心 , 經常聽住周華健既"親親我的寶貝" , 好似點歌比您聽咁 .
2009年12 月 19 日首次見面
12 月 18 日知道妳媽媽心臟有問題 , 所以12 月 19 日我 , 妳媽媽 , 仲有您師婆就決定去資詢多一位醫生意見 . 我第一次o係透過超聲波見到您 , 當時您只得幾厘米高 , 見到您隻腳仔撐下撐下 , 我真係好感動 , 醫生話您好活潑 , 我覺得您知道老豆望緊您 . 經過幾位醫生既專業意見 , 都係如果媽媽繼續懷孕 , 到懷孕後期媽媽同 BB 都會有生命危險 , 所以一定要盡快終止懷孕並盡快進行心臟手術 . 12 月 19 日係我地第一次見面亦係最後一次見面 .
2009年12 月 29 日相處的最後一天
12 月 29 日陪您媽媽再次入院 , 準備第二朝 7 點鐘o既流產手術 , 雖然哩個決定從客觀條件上睇係對媽媽生命危險性係相較最低 , 但係我地絕對唔想犠牲您 , 我同您妳媽媽都好冀望您o既來臨 , 我仲諗定第時會點教您 .
仔呀 , 由於您o既出現 , 我地先知道媽媽原來心臟有問題 , 身上原來有個隨時爆炸既炸彈 . 您係咪一早打算犠牲自己都要我地醫好媽媽 ? 我相信您會同我地講 "係" ! 您放心啦 ! 我會好好睇住媽媽 , 我會陪佢安全而成功咁完成心臟心術 , 而我相信妳媽媽一定會好堅強去面對同克服哩次難關 ! 唔會令您失望同唔會要您白白犠牲 !
聽朝您就要走喇 , 之後您會返上天堂做小天使 . 您會繼續活o係我同妳媽媽o既心中 , 您會不停為妳媽媽加油 .
沒有您 , 麥當勞都變得無味
由細到大 , 老豆一唔開心就會去食麥當勞 , 食完之後就會開心返 . 今日離開左醫院之後 , 我去麥當勞食晚餐 , 不過今日冇開心返 . 仔呀 , 您一定要保佑媽媽呀 .
如果聽日醫生整痛您 , 您唔好嬲醫生呀 , 更加唔好嬲媽媽 , 老豆同您講對唔住丫 .

非常愛您的老豆上
12/30/2009

沒有留言:

張貼留言